Problemet med kulturell appropriering

I dagarna hade några av Sveriges modebloggerskor en gemensam födelsedagsfest. Med Bollywood-tema. Det är nu en ska reagera direkt; detta är inte okej. Att klä ut sig till någon kultur, indisk i detta fallet, är rasistiskt. Och nej detta är inte PK ett dugg, det är bara sunt förnuft. 
Varför är det då ett problem att klä ut sig till andras kulturer? Jag vill ju bara hylla dem?
Problemet med att "låna" andras kulturer är att just att du bara "lånar" för stunden. Du lånar bara det anpassningsbara som är okej för en kväll, men slipper leva med deras förtryck. Om du har på dig en indisk folkdräkt och "klär ut dig" till det så kommer folk att se det preics som det. En kostym. Så nästa gång de ser en indier som har på sig sin folkdräkt, så kommer folk att associera den med "en utklädnad". Och dessutom kommer din utklädnad troligtvis vara anpassad och följa en viss norm. Så troligtvis kommer den riktiga folkdräkten inte ses som fin nog. Plus att du slipper all förtryck och historia som indier lever med. 
Men är det rasistiskt att äta kebab? Ha på sig jeans? Hallå jävla PK!!!
 Nej. För det handlar om kulturellt utbyte. Och det sker på lika villkor. 
 
 
 
Kan ju avsluta med att säga att Svenska Akademins ordlista har sedan förra året med kulturell appropriering som ord/begrepp. 
 
Vill du läsa mer om kulturell appropriering kan du göra det här: 
→ http://www.dailydot.com/opinion/taylor-swift-cant-shake-off-cultural-appropriation/ 
→ http://vardagsrasismen.nu/2014/06/16/vad-ar-cultural-apropriation/
→ http://everydayfeminism.com/2015/06/cultural-appropriation-wrong/
→ http://vardagsrasismen.nu/2015/01/17/kulturell-apropriering-ar-inte-kulturutbyte/
Nyheter, Politik | ca, cultural appropriation, kulturell appropriering, rasism | |
#1 - - mel:

herregud, vill krama dig för detta. så bra skrivet, blir så glad när folk faktiskt använder sitt sunda förnuft och förstår att cultural appropriation är rasistiskt och inte att man "uppskattar" eller "lånar". <3

Svar: Tack tack tack!! <3
neamdring.blogg.se

Upp