De bästa TED talks just nu

 Jag har pratat om TED innan. Det är korta, informativa och inspirerande tal. Jag ligger lite för ofta på min säng och kollar på TED talks på min Apple TV. Här är några av de senaste som jag har sett.

How to make stress your friend
Jag måste ha denna först för det är helt sjukt. Tydligen så kan stress vara bra för dig. Om du bara intalar dig själv det. 
The power of the introverts
Your body language shapes who you are
Do schools kill creativity
Bok, film och podcast, Tips | smart, ted talks, videos | | Kommentera |

Problemet med kulturell appropriering

I dagarna hade några av Sveriges modebloggerskor en gemensam födelsedagsfest. Med Bollywood-tema. Det är nu en ska reagera direkt; detta är inte okej. Att klä ut sig till någon kultur, indisk i detta fallet, är rasistiskt. Och nej detta är inte PK ett dugg, det är bara sunt förnuft. 
Varför är det då ett problem att klä ut sig till andras kulturer? Jag vill ju bara hylla dem?
Problemet med att "låna" andras kulturer är att just att du bara "lånar" för stunden. Du lånar bara det anpassningsbara som är okej för en kväll, men slipper leva med deras förtryck. Om du har på dig en indisk folkdräkt och "klär ut dig" till det så kommer folk att se det preics som det. En kostym. Så nästa gång de ser en indier som har på sig sin folkdräkt, så kommer folk att associera den med "en utklädnad". Och dessutom kommer din utklädnad troligtvis vara anpassad och följa en viss norm. Så troligtvis kommer den riktiga folkdräkten inte ses som fin nog. Plus att du slipper all förtryck och historia som indier lever med. 
Men är det rasistiskt att äta kebab? Ha på sig jeans? Hallå jävla PK!!!
 Nej. För det handlar om kulturellt utbyte. Och det sker på lika villkor. 
 
 
 
Kan ju avsluta med att säga att Svenska Akademins ordlista har sedan förra året med kulturell appropriering som ord/begrepp. 
 
Vill du läsa mer om kulturell appropriering kan du göra det här: 
→ http://www.dailydot.com/opinion/taylor-swift-cant-shake-off-cultural-appropriation/ 
→ http://vardagsrasismen.nu/2014/06/16/vad-ar-cultural-apropriation/
→ http://everydayfeminism.com/2015/06/cultural-appropriation-wrong/
→ http://vardagsrasismen.nu/2015/01/17/kulturell-apropriering-ar-inte-kulturutbyte/
Nyheter, Politik | ca, cultural appropriation, kulturell appropriering, rasism | | En kommentar |

Glad påsk

Glad påsk på er! 
Mitt bästa påskminne var när jag fyllde år på påskafton för ett halvt liv sedan och fick en kanin. Om vi ska fortsätta med halvor så dog han för ett halvår sedan. Tråkigt! Ingen påskhare i år inte. Vi får väl äta vanliga ägghalvor istället. Utom ifall du är vegan eller äggallergiker; då kan du äta ett halvt kilo gurka eller något. 
 
 
En muslim, en kvinna, en afro-amerikan, en journalist och en mexikansk amerikan som berättar varför just de är rädda för Trump och hans politik. Väldigt intressant att få höra varför alla egentligen hatar denne man. 
 
Det senaste tillskottet i min bloglovinsamling är egoflickan. Jag älskar att läsa alla sorters bloggar men min favoritgenre(?) är "alternativa/indie"-bloggar. Och Siri tillhör den genren(?) enligt mig. Hon bor i Berlin(dröm), är vacker och verkar vettig. Läs. 
 
 
Hur man kokar det perfekta löskokta ägget med lös gula men hård vita
1. Ta ett ägg och picka det med en äggpickare. 2. Lägg ägget i en kastrull och fyll med varmt vatten från kranen. 3. Lägg i salt och låt koka upp. 4. Sänk värmen och låt koka i 3 minuter och 45 sekunder. 5. Skölj snabbt med kallt vatten.
 
 
Nya glutenfria knäckebröd
Jag är en sådan glutenfri människa. (Alltså på riktigt. Ingen hälsohets<3) Men bara sedan jag fick min diagnos för något få år sedan har utbudet ökat drastiskt. Det enda jag saknar är en glutenfri granola och såda mörka, rustika och runda knäckebröd. Och det sistnämnda har börjat komma ut nu!!!111!!!!11 Nu ska bara Paulúns börja göra glutenfri granola *hint* *hint* (och ja, jag har mailat dem...
 
Puss och kram<3
 
Bok, film och podcast, Tips | blogg, bloggtips, donald trump, glad påsk, glutenfri, glutenfritt, glutenfritt knäckebröd, knäckebröd, mat, påsk | | 2 kommentarer |
Upp